Joitakin vuosia sitten päätin toteuttaa suuren ja pitkäaikaisen haaveeni, menin laulutunneille. Kuka olisi uskonut mitä kaikkea upeaa se tuokaan mukanaan! Voin tosin kertoa, että aloittamisen pähkäilyssä meni aikaa. Enhän oikeastaan osaa laulaa, voiko sen oppia, olenko liian vanha, missä sen aloitan jne. jne. Miljoona kysymystä vaelsi mielessä ja aikamoista jojoilua se olikin ennen kuin todella lumpsin tunneille.

Next steps

Lauluopit veivät mukanaan ja huomasin löytäväni jotain uutta, jotain mistä olin aina unelmoinut. Rohkeus aloittaa lauluharrastus oli vain puuttunut. Ja kyllä vain, laulamista voi oppia myös aikuisiällä, se on todellinen tekniikkalaji, jossa koko keho ratkaisee. Samalla olen oppinut ymmärtämään, että laulaminen on kuin terapiaa, se on hengähdyshetki, matka, tauko omassa maailmassa, jossa ei sähköpostit, puhelimet jne. häiritse. Mikä parasta, laulutuntien jälkeen olo on usein kuin uudestisyntyneellä, olen kuvainnollisesti valmiina valloittamaan maailmaa ja ideointi kukoistaa. Olo on pirteä ja onnellinen, ihan oikeasti se on uskomattoman vapauttava tunne!

Salaisuus julki

Vuosien aikana olen kertonut monelle tästä mielettömästä "salaisuudesta" jota myös lauluksi kutsutaan. Tunsin tarvetta jakaa ilosanomaa ja hyvää oloa. Samaan aikaan ihmettelin miksi työpaikoilla ei ole juurikaan tarjolla luovan alan harrastuksia (tyky-päivät poisluettuna), sehän edistäisi valtavasti työhyvinvointia. Itselläni vaikutukset ovat olleet todella merkityksellisiä ja laulutunnit ovat oman elämäni eliksiiri tässä kiireisessä maailmassa.

Myös lehdissä on viime aikoina kirjoitettu paljon muun muassa musiikin ja laulamisen hyödyistä ihmisille. Näitä en epäile hetkeään!

Luovat harrastukset, ne tuntuvat kuin salaisuudelta, jonka ovea aletaan pikkuhiljaa raottaa. Kysymys kuuluukin mennäänkö siitä ovesta sisään.

Luovuuden aika

Yksi aamu päätin, että odottelun aika on ohi! Nyt pistetään hösseliksi ja lähdetään viemään luovia harrastuksia työpaikoille. Tässä sitä nyt mennään. Eikö olisi mieletöntä soittaa vaikka työkavereiden kanssa bändissä, jota vetää ammattimuusikko? Entä jos maanantai alkaisikin laulutunnilla työkavereiden kanssa tai jollakin improvisaatioharjoituksella tai valokuvauksella?  Bonuksena se, että harrastus olisi omalla työpaikallasi eli siirtymiseen ei menisi kallisarvoista aikaa.

Rohkenen väittää, että luovien harrastusten merkitys työhyvinvointiin ja ylipäänsä hyvinvointiin on merkittävä. Se yhdistää ja luo siltoja eri ihmisten välille ja edistää me-henkeä. Aihetta varmasti tullaan tutkimaan paljon tulevaisuudessa, mutta pyörät voisi laittaa pyörimään jo nyt.

Kokeilu kannattaa

Reality bites ja joku kysyy, että luovuudellakos sitten kaikki ongelmat korjataan, mitä jos ei vaan nappaa luovat harrasteet?

If you never try, you'll never know!

En väitäkään, että luovuus antaa avaimet kaikkeen, mutta kokeilemalla tiedät. Samalla aktivoit aivojasi ja ehkä löydät jotain aivan uutta. Mielen hyvinvointi – sen voi saavuttaa luovien harrastuksien avulla. Vielä näin aikuisiälläkin huomasin laulaessani löytäväni sisältäni sen pikkutytön joka unelmoi isosti, uskoi siihen, että kaiken voi oppia eikä pelännyt kokeilla uusia asioita.

Ota hyppy luovien harrastusten pariin – se tulee mullistamaan harrastuskokemuksesi!

 

-Jaana Komscha-Härkönen-

Jaa postausShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest